De fleste som bruker en håndverker er opptatt av kvalitet og et godt resultat fremfor kun pris. Det samme bør gjelde ved valg av fotograf. Her er mine fem råd på veien når du skal velge fotograf.

Å velge rett fotograf kan virke vanskelig, for valgmulighetene er mange. Og for de fleste er det også en ny opplevelse. Derfor har jeg samlet noen tips om valg av fotograf. Jeg håper tipsene kan gjøre enklere når du skal velge fotograf, slik at du får bilder som gleder i hverdagen – og fremtidige generasjoner.

  1. Tar fotografen bildene slik jeg liker? Akurat som en kunstner, har de fleste fotografer sin egen stil. Det gjelder alt fra både lyssetting, hvordan fotografen poserer de han eller hun tar bilde av og valg av steder, rekvisitter og bakgrunner. Bruk litt tid til å se på bildene som fotografen har gjort for andre kunder. Om du liker stilen, er det et viktig kriterie når du skal velge fotograf.
  2. Tar fotografen den type bilder du er på jakt etter? De fleste profesjonelle fotografer har spesialisert seg innenfor noen områder. Noen er for eksempel spesialister på nyfødtfotografering, barn, bryllup, mote, sport, mat osv. Ikke bli en “forsøkskanin” og be en fotograf ta bilder som han eller hun vanligvis ikke tar. Hør med venner og kjente om de har tips, og les gjerne kundeanmeldelser på Google eller på fotografens Facebookside. Personlige egenskaper hos fotografen er også viktig. En flink fotograf skal sørge for en god personkjemi fra første stund, få dere til å slappe under fotograferingen og sørge for en flott opplevelse! Ta en telefon og snakk med fotografen!
  3. Hva inkluderer fotograferingen? Undersøk også hva som er inkludert i fotograferingen. Hos de fleste profesjonelle fotografer i Norge er prisen todelt. Først betaler du én pris for selve fotograferingen og deretter for de produktene du velger i etterkant. Andre har pakker som inkluderer et viss antall digitale fotografier. Hva er det viktigste for deg når du skal velge fotograf?
  4. Hva slag hjelp får jeg underveis? For de fleste er det å gå til en fotograf en ny opplevelse. Å samarbeide med en fotograf som har erfaring og kan gi deg gode råd på veien, er derfor viktig. Det gjelder fra tips til bekledning til å sørge for at alle tar seg bra ut på bildene og har en fin opplevelse. Oppfølging i etterkant er også viktig. Sjekk om hva slags hjelp du får med å velge ut de rette bildene. Får du en lenke til et digitalt galleri og velger selv? Eller blir du invitert på en egen visningstime sammen med fotografen der dere velger bilder sammen og får hvordan du får mest mulig glede av bildene. Finn derfor ut hvordan fotografen samarbeider med sine kunder.
  5. Hva vet jeg om bedriften? Det er lett å se seg blind på pris, men sjekk om fotografen er et registrert firma og betaler moms til fellesskapet. Ofte står organisasjonsnummeret oppført på nettsiden, eller du kan også sjekke Brønnøysundregisterene. Bedrifter kommer og går, så sjekk hvor lenge fotografen har holdt på. Et godt utgangspunkt er å velge en fotograf som er organisert hos Norges Fotografforbund.

Les gjerne mer om hva slags sjangre jeg har spesialisert meg innen, mine priser og muligheter – og hvem jeg er.

Lykke til med valget!