Et fotografi fryser øyeblikket, gjerne i løpet av 1/125 sekund. Men under denne spesielle konfirmasjonsfotograferingen ville jeg forlenge tiden. Les mer om hvordan bildet ble til.

Dersom du filmer, har du 24 bilder i sekundet å fortelle en historie på. Men når du fotograferer, har du ett bilde til det samme. 

Konfirmanten Even er skikkelig proff på triksefotball! Et triks er satt sammen av en rekke ulike bevegelser. Utfordringen var at dette ville jeg få med i ett og samme bilde. I steden for å fryse øyeblikket, måtte øyeblikket forlenges. 

Lukkertid er nøkkelen

Du har sikkert lagt merke til bilder der billys tegnes som lysende streker bortover en vei, eller et fossefall der vannet ser ut som tåke som renner? Det er gjort ved hjelp av lang lukkertid. Lukkeren sitter i kamera og åpner og stenger for lyset. Med den kan du bestemme hvor lenge du vil fange lyset. 

Blitzblink fryser bevegelsen

Jeg tror ikke bildene ville blitt det samme om øyeblikket var helt frosset. Da ville bevegelsene forsvinne. Bildene du ser under er derfor tatt på lang lukkertid. Men hadde jeg kun brukt lang lukkertid og vanlig dagslys ville bevegelsene bare bli «dratt utover». Ved hjelp av studioblitzer som går av mot slutten av eksponeringen, gir det ultrakorte blitzblinket en skarp avtegning av Even.   

Noen av de andre bildene er også tatt med lang lukkertid, men med en rekke raske blitzblink som fryser motivet underveis i eksponeringen. 

Ett sekund for oss mennesker er ingen ting, men for et kamera er det en liten evighet.

Har du en konfirmant i år og ønsker spesielle bilder? Les mer om hvordan jeg skreddersyr konfirmasjonsbilder som konfirmanten selv ønsker. Kanskje ble du inspirert til å lære deg mer om kamerateknikk? Bli gjerne med på en til en fotokurs sammen med meg.