Jeg pleier å si at du blir aldri utlært innen fotografering. Hva lærer du da i løpet av to kvelder med fotokurs?

I går var det siste kveld med denne flotte gjengen. Men, la oss gå tilbake 48 timer i tid:

Onsdag 24. april 2019, klokken 18:00: Foran meg sitter det seks entusiastiske fotokursdeltakere. Jeg pleier å spørre de som er på fotokurs om hvordan de bruker kamera sitt i dag, hva de liker å fotografere og hvilke forventninger de har til fotokurset. Og det er ett svar som går igjen: De vil bort fra autoknappen. Lære å bruke kameraets funksjoner. Ikke overlate til tilfeldighetene hvordan bildet blir. Men heller ta kontrollen selv.

Derfor inngår vi en avtale. Jeg sier at jeg låser døren og at de slipper ikke ut igjen i kveld før de lover å ikke vende tilbake til autoknappen. Deltakerne ler litt, og en skrekkblandet fryd brer om seg i fotostudioet.

To ting for å bli en bedre fotograf

Det er to ting som skal til for å bli en bedre fotograf. For det første må du lære deg å bruke kamera skikkelig. For det andre må du lære mer om hva som gjør et bilde godt – og motsatt. En grunn til at mange velger å bruke kamera på automatikk, er nok fordi det er så mange funksjoner og knapper på kamera. Kameraene som selges nå er fullstappet med funksjoner. Det gjør det vanskelig å vite hvor man skal begynne.

Derfor starter jeg alltid med det helt grunnleggende. Ber de glemme alle knappene. Og heller forklarer kameraets hovedoppgave med å fange lyset. Og hvordan blender, lukker og ISO bestemmer det hele og er med på å forme resultatet av fotografiet.

Det er viktig å støpe et fundament som kursdeltakerene kan bygge kunnskapen sin videre på.

Bratt læringskurve på fotokurs

Jeg legger ikke skjul på at den første kurskvelden har en bratt læringskurve. Noen er litt oppgitt til å begynne med, andre får en a-ha opplevelse ganske raskt. Men i løpet av de tre timene vi holder på første kurskveld, begynner hver og en å forstå hvordan det hele henger sammen. Jeg gir meg ikke før alle henger med. Det er derfor jeg kun har få deltakere på fotokursene, slik at jeg kan gå rundt og hjelpe hver enkelt fotokursdeltaker.

På slutten av kurskvelden strekker jeg strikken litt ekstra. La oss forsøke å sette kamera helt på manuelle innstillinger og få til en perfekt eksponering! Dette er noe de færreste har gjort før, men når vi bruker kunnskapen vi har lært, er vi enige om at det ikke er så vanskelig som det høres ut som.

– Rekk opp en hånd de som fortsatt foretrekker å bruke kameraet på auto? 

Vi nærmer oss slutten på første kurskveld. Heldigvis er det ingen hender i været. Men før jeg låser opp døren igjen, sier jeg det som jeg har sagt flere ganger i løpet av kvelden: Dere er nødt til å øve! Som det meste her i livet blir du bedre,  jo mer du øver.

Kurskveld to: Beherske motivet

Neste kurskveld er i gang. En deltaker har drømt om blender, lukker og ISO. Vi ler.

Men vi er enige om at kamerateknikk er bare noe vi må beherske, slik at vi kan starte på det som er grunnen til at de er på kurs: Å ville  fange motivene som de ønsker, uten at det er kamerateknikken som stopper dem.

Denne kurskvelden handler om å se på en rekke bilder for å finne svaret på hva som gjør et bilde godt. Mye handler om å tenke seg om før du trykker ned utløserknappen. Hvordan bruke komposisjon som et effektivt virkemiddel og hvorfor de helt enkle bildene er det som ofte fungerer best. Målet mitt denne kvelden er å motivere kursdeltakerne og at de finner gleden ved å fotografere.

Vi avslutter det hele med at kursdeltakerne selv får i oppgave å ta et gruppebilde. Hvilke kamerainnstillinger skal vi bruke? Hvordan forsøke å komponere det best mulig? Har vi fått et fint lys?

Jeg takker hver kursdeltaker for at de kom. I løpet av 48 timer har de gått fra å bare bruke automatiske innstillinger på kameraet til å ville ta kontrollen selv. Bruke sin egen kreativitet til å ta bilder. Nå er det ikke lenger kamera som setter begrensingene.

Kan jeg lære fotografering i løpet av to kurskvelder?

Selfølgelig ikke. Det krever mye øving for å beherske fotografering. Men et fotokurs er med på å gi deg det grunnleggende fundamentet innenfor kamerateknikk og komposisjon. Og det gir deg en retning og en god start videre. Det finnes mange bøker om emnet og fotokurs på nettet. Men det er noe eget ved å kunne møtes ansikt til ansikt, diskutere, prate, le, undre og få lov å lufte sin frustrasjon. Mitt råd er hvertfall ikke starte med kameramanualen for å lære seg fotografering!

Les gjerne mer om mine fotokurs jeg har for små grupper og private fotokurs med en til en trening.

Bli med på fotokurs. Studio Wangberg arrangerer fotokurs på Romerike.