Det er lett å bli bitt av fotografi-basillen! Stadig flere kjøper seg et flott systemkamera, men istedenfor for glede, blir det det nye kamera kilde til frustrasjon. Mitt råd: Ikke start med kameramanualen for å lære deg fotografering!

Å fotografere er gøy! Du bevarer gode minner, utfordret kreativiteten og du må fokusere og bruke sansene mer når du går med et kamera rundt halsen. Ikke rart at fotografi er en av verdens største hobbyer.

80 prosent av de som blir med på mine fotokurs har kjøpt seg et fint og flott kamera, men opplever at det er vanskelig å bruke.

For mange er kameramanualen det første møtet når man skal lære seg å fotografere. Men husk at manualen er ett oppslagsverk, og for omfattende for de fleste. Javisst, manualen er fin for å se hva hver enkelt knapp betyr, men hva hjelper det om du ikke forstår fagtermene eller hva som faktisk er viktig å kunne? For meg blir det litt det samme som å forsøke å lese et helt leksikon for å forstå verden.


VELKOMMEN TIL FOTOGRAFERING? Slik er møtet for mange når de åpner kameresken. Det blir for komplisert, og AUTO-knappen blir (dessverre) løsningen. (Faksimile)

To viktige ting for å bli en bedre fotograf

Det er to ting som er viktig for å bli en bedre fotograf:

  • Det første er å lære seg kamera å kjenne.
  • Det andre er å å vite hva som gjør et bilde godt.

Siden 2013 har jeg holdt fotokurs for å kunne fordype oss i disse to tingene.

Selv om det finnes et utall tilbud online og bøker å lese, har jeg troen på at du lærer best når vi treffes ansikt til ansikt. Det å kunne stille spørsmål underveis, få det forklart på en måte som du skjønner og det å være sammen med andre deltakere, er verdifullt og gir et godt læringsutbytte.

– Nå forstod jeg kameramanualen

I går var det årets siste fotokurs. Deltakerne hadde ulike mål for kurset. Noen trengte å børste støv av gammel kunnskap, andre hadde knapt rukket å pakke opp sitt nye kamera. Før kursstart var det felles for deltagerne at de opplevde frustrasjon over at bildene ikke ble slik de ønsket seg.

– Målet mitt var å bli venn med kamera. Jeg har tidligere forsøkt å lese manualen, men den ble for komplisert. Men etter første kurskveld, ga kameramanualen mye mer mening. Årsaken var at jeg hadde lært det grunnleggende om kamerateknikk og visste hva som var det viktigste å bry seg om, fortalte en av kursdeltakerne meg i går.

Fotokurs med CW foto: KAMERAGLEDE: Årets siste gjeng som var samlet på fotokurs i går. Sammen har vi lært, diskutert, ledd og fordypet oss i kamerateknikk og hva som gjør bilder bra.
KAMERAGLEDE: Årets siste gjeng som var samlet på fotokurs i går. Sammen har vi lært, diskutert, ledd og fordypet oss i kamerateknikk og hva som gjør bilder bra.

Å høre slike ting gleder meg! For meg betyr det at kunne møtes ansikt til ansikt, diskutere, prate, le, undre og få lov å lufte sin frustrasjon, funker.

Vil du bli med på neste fotokurs eller kjenner noen som ønske seg det?
Her kan kjøpe gavekort på fotokurs eller du kan melde deg på neste fotokurs nå.