Denne høsten har jeg satt mine ut mine malerferdigheter på prøve og malt mine egne fotobakgrunner.

I forrige bloggpost skrev jeg om hvor viktig en god posering (holdning) og lys er for å skape et godt portrett. Men også bakgrunnen er med på å sette en stemning.

Ser du i motemagasiner legger du kanskje merke til at mange av portrettene er tatt mot ganske røffe fotobakgrunner. Det finnes egne firmaer som maler slike fotobakgrunner, de to mest anerkjente er Oliphant studio og Schmidli Backdrop. Skal du kjøpe en slik fotobakgrunn fra disse firmaene tipper jeg det fort koster 10.000 kroner for en fotobakgrunn.

Male fotobakgrunner selv

Jeg liker utrykket slike fotobakgrunner gir, og selv om jeg absolutt ikke er noen maler, er det noe med å lage slike ting selv for å få det akkurat slik jeg vil ha det. Jeg gjorde ganske mye undersøkelser i forkant. Snakket med kunstnere, malere og forretninger som selger kunstmateriell. Det finnes også mange gode beskrivelser på nettet som forklarer fremgangsmåten. Her anbefaler jeg artiklene fra  ilovehatephoto.com   og vukelichphoto.com

På innkjøpslisten min stod tykk lerretsbakgrunn av lin som selges på rull, akrylmaling, pensler og maleruller – og ikke minst trenger du god tid og plass til å male så store bakgrunner! Jeg malte mine i studio og dekket til hele gulvet, for det blir fort sølete. Jeg startet på et blank lerret bokstavelig talt. Min erfaring er at det er ganske krevende å male på så store flater, for du må hele tiden tenke helheten på hvordan bakgrunnen blir. Flere ganger fordypet jeg meg i et hjørne, for å deretter å konstatere at det ble malt på en annen måte enn resten av bakgrunnen…

Heldigvis gir det bare en fin effekt når du maler ett nytt strøk over forrige strøk med en svakere styrke. Et annet tips er å se på hvordan du maler gjennom kamera. Øynene våre fokuserer på detaljer når vi ser, mens kamera ser mer helheten. Øyet mente det ble perfekt, men når jeg tok bilde av det, ble bakgrunnen altfor rotete. Selv om det var tidkrevende og mye prøving og feiling, så var det et gøy prosjekt å gjennomføre. Ikke minst var det stor stas å kunne ta de bakgrunnene i bruk!


Ønsker du portretter av deg selv? Les mer om hvordan jeg hjelper mennesker å vise seg fra sin beste side.

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram for å få flere historier bak kamera!